Organza:
Az egyik leggyakrabban használt alapanyag. Egyszínű, mintás és maratott típusai igen kedvelt textilek a függöny választásnál. Fényét tekintve lehet matt, de tükör organza típusai igen magas fényűek. Tapintása lágy, könnyen konfekcionálható, sokoldalúan használható függöny anyag.

Félorganza:
Az alap organzákhoz képest, annyi a különbség, hogy az egyik szálirány voile, a másik organza alapanyagot tartalmaz. Így ötvözi a voile lágy esését és az organza magas fényét.
A Francia Organza megegyezik az alap organzával, viszont anyagösszetételének köszönhetően kevesebb törődést, vasalást igényel.

Sable:
Fényáteresztő függönyök  (szövöttek közül), legsűrűbb szövésű ezért a legvastagabb, de a legjobban kezelhető anyag is. Mosás után vasalni érdemes.

Jacquard:
Eleinte csak egyszínű fehér illetve tört fehér színben voltak elérhetőek, mára már a minták kimeríthetetlen sokaságával és extravagáns színeiben válogathatunk kedvünkre. Könnyű a kezelhetősége, mivel nem igényel vasalást. Mosás után vizesen ajánlott felakasztani mivel, így  kilógják magukból a gyűrődéseket.

Voile:
Előnye az olcsó előállíthatóság mellett a jó minőség is. Az organzához képest sűrűbb szövésű, matt fényű fényáteresztő függöny. Tapintását tekintve testesebb, teltebb szerkezetű. Jól és könnyen konfekcionálható, strapabíróbb anyag, ezért közkedvelt. Hímzett változatai a modern, romantikus és klasszikus otthonok öltöztetője lehet. Alapanyaga általában poliészter. Mosás után vasalást igényel.

Zsenília:
Sűrű szövése miatt igen jól sötétít, valamint bútorszövetnek is kiváló. Sokszor  kombinálják más anyagokkal például zsenília beszövéses voile-al, vagy Jacquard hímzéses zseníliával. Könnyen tisztítható, mosása maximum 40 Celsius fokon ajánlott.

Taft:
Az organzához hasonló eljárással készül , ezért hasonló színjátszós hatást kelt, ahogy a fény megtörik a különböző színű fonalak felületén, így elegáns és ünnepélyes hatást kelt. Könnyen gyűrődik.

Doublé:
Textil mindkét oldalán megjelennek minták, motívumok. Általában mindkét oldala esztétikus. Ezért ez a textil kombinálható saját magával is, így a kiegészítőket, mit például az elkötők vagy díszpárnákat készíthetjük az anyag másik oldalából, így ezek összhangban lesznek, mégis más hatást keltenek.

Szatén:
Az egyik legrégebbi alapanyag a függönyöknél. Kellemes tapintású, jó esésű, vékony textil. Általában poliészterből készül, de előállítják pamut és poliészter keverékéből is, ami nagyban lecsökkenti a gyűrődést.

Black –out:
Különleges textil mellyel, teljesen kizárható a napfény. Két  szál közé szőnek egy fekete szálat, így teljesen felfogja a nap sugarait. Két féle típus van belőle. Az egyik amikor mindkét oldala egyforma. A másik amikor, a  hátoldala fehér, ezért visszaveri a napsugarakat, így 2-3 °C fokot nyerünk. Mosógépben mosható, könnyen vasalható.

Dekor anyagok:
Legtöbbször lágy esésű selyem fényű kelmék, de akadnak közöttük természetes anyagok hatását kiváltóak is, melyek legtöbbször szintetikusak. Készíthetünk belőle függönyöket, drapériákat, különböző kiegészítőket a függönyözéshez, ágytakarót, díszpárnákat, asztalterítőket, falvédőt, vagy más  textíliából készült tárgyak elkészítéséhez is.

Dekorvászon:
Abban különbözik a dekor anyagokhoz képest, hogy kicsivel vastagabb, strapabírobb viszont függönyözésre nem ajánljuk az anyag vastagsága és merevsége miatt. Használata inkább ajánlott ülőpárnákhoz, kanapéhoz, fotelekhez akár kerti bútorok kipárnázására is.

Pamutvászon:
Szinte teljesen megegyezik a dekorvászon tulajdonságaival.  Viszont mivel ez 100% pamut ezért ha folyamatos napfény éri akkor fakulhat a színe. Felhasználás előtt beavatást igényel.

Karton:
100% pamutból készül. Nem olyan puha, mint a dekor anyag, ezt lehet érezni a viszonylag durva tapintású és merev. Felhasználását ajánljuk ágyneműk, terítők, ülőpárnák készítésére, de konyhába, étkezőkbe valamint nyaralókba is tökéletesen megfelelő.

Rácsos:
Függönyök szerkezetének köszönheti, hogy csak nagyon nehezen sérül. Kisállat tartóknak jó választás lehet, mert nem kell félnünk, hogy  kifut 1-1 szál a függönyünkből. Vasalást nem igényel, mosás után a felfüggesztett  függöny egyszerűen kilógja magát.

Batiszt:
Eredendően lenből, később pamutból is szövött, igen vékony, de a muszlinnál kevésbé áttetsző kelme. Nyersen, fehérítve és egyszínűen színezve, tarkán szőve könnyű függöny anyag.

Szable:
A legvastagabb, legsűrűbb szövésű fényáteresztő függöny, ugyanakkor nagyon jól kezelhető. Sok típusa van; a természetes hatású, natúr függönyök kedvelt alapanyaga. Akkor szép, ha mosás után kivasaljuk.

Bársony:
Eredetileg 100 százalék selyemből, de manapság pamutból, viszkózból vagy más műszálból is készül. Egyik irányból matt, másikból tompa fényű, sűrűn bolyhozott felületű, testes fogású függöny anyag.

Plüss:
A bársonyhoz hasonló, de annál hosszabb szálú, elsősorban lakástextilként, bútorkárpit céljára használt finom fényű, kellemes tapintású, telt fogású függöny kelme. Eredetileg selyemből készült, mára gyapjú, pamut, illetve ezek és szintetikus szálak keveréke lett a fő nyersanyaga.

Selyem:
Állati eredetű, az előállításának és feldolgozásának munkaigényessége miatt értékes függöny textilnyersanyag. Szálát a tenyésztett selyemhernyók gubójából gombolyítják le. A valódi selyem szálainak hosszúsága jóvoltából kapja jellegzetes fényét. Többféle klasszikus szövettípus készíthető belőle.